Odšťavňovače
Odšťavňovače
Odšťavňovače fungují na třech základních principech - lisování, odstřeďování nebo využití tlaku. V prvním případě přístroj zbaví surovinu šťávy tím způsobem, že ji vytlačuje při nízkých otáčkách pomocí dvou ozubených částí, které do sebe vzájemně zapadají. Džusy takto vyrobeny jsou velmi čisté a kvalitní, avšak klasické lisy nejsou nejlevnější záležitostí a využívají se spíše na komerční účely.
Druhý, v domácích podmínkách oblíbený typ, funguje na principu odstřeďování. Kousky ovoce se jako v centrifuze přilepují za rychlých otáček na sítko, přes které je pak ven vytlačována šťáva. Výhodou tohoto typu je vynikající výtěžnost, záporem složitější čištění i práce s ovocem (je třeba ho nakrájet na kousky). Tlakové odšťavňovače pak suroviny rozdrtí a protlačí přes síto, které oddělí šťávu od pevného zbytku. Jejich výhodou je to, že zvládnou vyrobit džus i z tvrdých plodů a šťáva je hustá a plná zdravé vlákniny. Tlakový typ si poradí is přípravou pyré nebo pomazánek .